Durbuy, ouderwets gezellig in de 21ste eeuw.

Met een totaal van 12.000 inwoners, waarvan slechts 400 in de stadskern, mag Durbuy zich officieel de kleinste stad van België noemen. En daar zijn de bewoners zeer trots op. Ze zouden zich zelfs met genoegen de kleinste stad ter wereld noemen, maar vanwege het ontbreken van globale standaarden over wat wel of niet een stad genoemd mag worden, blijft die titel slechts een toeristische marketingterm. De kleinschalligheid is een belangrijk aspect van de aantrekkingskracht van deze van oorsprong middeleeuwse stad in de provincie Luxemburg. De persoonlijke en huiselijke sfeer is in Durbuy dan ook overal te vinden. Op straat, in de winkels, in cafe’s en restaurants en in vrijwel alle toeristische attracties die de stad te bieden heeft. De stad kent zelfs ettelijke bouwwetten waarmee de kleinschalligheid beschermt wordt. Flatwoning complexen en supermoderne shopping malls zullen in Durbuy niet verrijzen. De vele toeristen die jaarlijks naar het stadje trekken worden, zonder dat ze er enige notie van hebben, op een doordachte wijze verspreidt over het grondgebied.

De historie van Durbuy. Het stadje stamt uit de middeleeuwen en is een van de weinige plaatsen die zonder noemenswaardige schade uit de slag van Ardennen is gekomen. Het kaasteel van de graven van Ursel, het oude klooster van de Recolletes, de oude kerk en de graanhal zijn enkele van de gebouwen die steen voor steen nog in hun oude glorie overeind staan. Ook de goed onderhouden kleine nauwe keienstraatjes in de stadskern geven een sfeervolle uitstraling naar het verleden.

Toeristische trekpleister. Tegenwoordig kent Durbay naast kastelen ook vele hotels (soms in kastelen), appartementen en voor veel vakantiehuizen. In grote verscheidenheid zijn ze in de gehele omgeving te vinden, en een aanzienlijk deel wordt door de eigenaren voor korte of lange periode te huur aangeboden. Van eenvoudig landelijk gelegen accommodaties tot grote lux ingerichte woonhuizen met jacuzzi en sauna. Vakantie huurders met een wat kleinere beurs kunnen voor accommodatie op bungalowparken en campings terecht

De aantrekkingskracht die Durbuy de laatste decennia op toeristen van binnen en buiten België uitoefent zit naast de historische atmosfeer ook in de attracties die de omgeving biedt. Behalve de stadskern met haar gezellige horeca gelegenheden en gespecialiseerde winkels kent de omgeving tientallen andere toeristische attracties. Het Parc Topiares, een bijzondere verzameling van in diverse vormen gesnoeide boxusstruiken; De Marckoff microbrouwerij, waar bier op de zestiende eeuwse manier gebrouwen wordt; Het Labyrint van Barvaux, met in totaal tien kilometer aan wandelpaden door een enorm maisveld; Het Diamantmuseum, waar enkele van België’s mooiste edelstenen ten toon gesteld staan; Het kleine dorpje Bomal, met een ouderwets levendige markt en het sprookjesachtige kasteel Petit Somme zijn een aantal van de meest bezochten.

Durbay kent ook modernere attracties. Mountainbike’s, scooters en zelfs Quads kunnen afgehuurd worden voor rondreizen door de streek. Durbay Adventure biedt wandelingen door boomtoppen, klim- en klauter excursies, kajakken en abseilen. En op een van de modernste golfbanen kan er zonder golf bevoegdheid een balletje geslagen worden.

Modern en ouderwets. Met behoud van de landelijke ouderwetse uitstraling is er toch wat stedelijke mode Durbuy binnen gesijpeld. Er zijn wat hippe terrasjes en restaurants te vinden, en een lounge achtige setting is niet vreemd. Naast Belgische speciaalbieren staan er nu ook cocktails op de menukaarten en naast de traditioneel Franse keuken zijn er ook tegenwoordig ook pizzeria’s te vinden. Maar de kern van de stad blijft toch de ouderwets gezellige sfeer met vrolijke en vriendelijke mensen. Dat straalt in Durbuy overal vanaf.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Durbuy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>